* Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Trakya Bölgesi’nde “Endüstriyel Kenevir İstihsali” hamlesi başlatılması için Kırklareli’de çeşitli ziyaretlerde bulunan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş’a Kırklareli’de yapılacak olan her türlü çalışmaya Oda olarak gerekli destekleri vermeye hazır olduklarını söyledi.
Trakya Bölgesi’nde “Endüstriyel Kenevir İstihsali” hamlesi başlatılması için Kırklareli’de çeşitli ziyaretlerde bulunan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret etti. Ziyarette; 18. Dönem Sakarya Milletvekili Dr. Yalçın Koçak ile eski Kırklareli Belediye Başkanı Cengiz Bağdan’da yeraldı.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık ile Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Bıyıklı’nın ağırladığı Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş, Kenevir konusunda araştırma yapmak için 2 yıl önce enstitüyü kurduklarını belirterek, dünya genelinde Kenevir ekiminin 255 bin hektar, Kenevir Tohumu üretiminin ise 120 bin ton civarında olduğunu söyledi.
Ulaş, başta ABD olmak üzere, Kanada, Almanya, Avustralya, İsrail, Hollanda ve Fransa’nın tıp, enerji, sağlık gibi alanlarda kullanılmak üzere kenevir üretim sahalarını oluşturup genişlettiklerini belirtti.
* Ulaş; “İvedilikle “Endüstriyel Kenevir İstihsali” hamlesi başlatılmalı”
ABD’nin Kenevir ekim alanlarını yüzde 150 arttırdığını, 2018’de ekimi serbest eyalet sayısını 38’e çıkarttığını belirten Ulaş, şöyle konuştu:
“ABD, Biyodizel, Biyokütle ile Elektrik Üretimi, Biyopolimer, Yemek Ürünleri, CBD Yağı, Kenevir Kozmetik Ürünleri, Kanvas-Kenevir Tekstil Ürünleri üzerine yeni çalışmalar yapıyor. Tarım Alanları’nın yüzde 6’sına Kenevir ekerek, ülkenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak ve tüm taşıtların petrol giderlerini kenevirden Biyodizel Üretme yöntemiyle çözecek araştırmalar yapmaktadır. 2013’te 581 milyon dolar olan üretim cirosunun 2019’da 2 milyar doları aşacağı ve 2025’te 70 milyar dolar civarında bir mertebeye çıkacağı hedeflenmektedir.”
Türkiye’de yerli Kenevir Tohumu’nun 3 ton civarında olduğunu belirten Ulaş, şunları söyledi:
“Sınır komşularımız Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’da yüz binlerce dönüm Kenevir Ekimi başlatıldı. Trakya olarak ivedilikle el birliği ile bölgemiz, toprağımız, çiftçimiz, ihracatçımızın kalkınması için Kenevir Ekimi’ne başlamalıyız. Stratejik bir üründür, geleceğin teknolojisidir.
Ülkemizde 1990 yılında kenevir üretim serbestiyeti çıkarılmıştır. 20 İl’de ekimi serbest bıraktık, fakat algı yönetimleri ve bürokrasinin ilgisizliği yüzünden 29 senede geldiğimiz nokta içler acısıdır. 2016 yılında ‘Kenevir Yönetmeliği’ 19 İl’de kontrollü ekim kaydıyla güncellenmiştir. Ülkemizin ekilebilir tarım alanı 237 bin 450 kilometre karedir. Tarım alanlarımızın sadece yüzde 15’ine Kendir eksek, ülkenin tüm ısınma, aydınlanma ve petrol döviz giderini karşılayacağımız gibi, bütçemizin cari işlem açığını da kapatarak dengelemiş oluruz. Sadece doğal gaz santralleri, sanayi ve ev kullanımlarından, petrol tüketiminden 2017 cari açığımız 37 milyar dolardır.”
Kenevir’in Lifi, Tohumu, Odunu, Çiçeği, Yaprağı ve Kökü olmak üzere her parçasının çok değerli olduğunu vurgulayan Ulaş, aynı zaman da tıbbi bir bitki olduğunu ve kansere karşı savaş veren bir ilaç olduğunu söyledi.
Ulaş; “50 bin çeşit ürün yapılabilen kendir-kenevir bitkisi için ivedilikle “Endüstriyel Kenevir İstihsali” hamlesi başlatıp, milli ekonomi ve yerli mamul stratejisini uygulamalıyız. Televizyonlarda ‘Endüstriyel ve Tıbbi Kenevir’ İstihsal Programları yapılmalı ve sürdürülebilir eğitim içerikli kamu spotları ve programlar yapılmalıdır. Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘Zihniyet Devrimi’ gereklidir. Dünya bundan kazanıyor, biz niye kazanmayalım” diye konuştu. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli’de yapılacak olan her türlü çalışmaya Oda olarak gerekli destekleri vermeye hazır olduklarını söyledi.