Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliği ile yürütülen “Meslek Liselerini Güçlendirme Projesi” kapsamında düzenlenen “Geleceğim Mesleğim” Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı.
17 Ekim 2019 Perşembe günü saat 10.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Mesleki Eğitimi Teşvik Etmeyi ve Güçlendirmeyi amaçlayan “Geleceğim Mesleğim” Konferansı’nın moderatörlüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül yaptı. Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk, Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık konuşmacı olarak katıldı.
* Başkan Ilık; “Mesleki eğitimin ulusal çapta hak ettiği seviyeye gelmesi için çaba gösteriyorum”
Kırklareli Vali Yardımcısı Emre Öztürk, Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün konuşmalarının ardından söz alan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık şunları kaydetti:
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ve şahsım olarak mesleki eğitimin öneminin farkındayız. Bu alandaki çalışmaları geliştirmek adına TOBB Mesleki Eğitim Kurulu’nda raportör olarak görev alıyor mesleki eğitimin ulusal çapta hak ettiği seviyeye gelmesi için çaba gösteriyorum.
Mesleki eğitimin önemini Avrupa’daki örneklere bakınca çok net olarak görüyoruz. Avrupa da genç işsizliğinin en düşük olduğu ülke %6 ile Almanya. Sanayisi en gelişmiş ülkelerden biri ve mesleki eğitim tamamen reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik. Bu da gençlerin kolayca iş sahibi olabilmesine fırsat veriyor.
Ülkemize geldiğimizde ise sadece Sanayi’de değil, Turizm, Hizmet Sektörü, Tarım, Hayvancılık kısacası tüm sektörlerde kalifiye eleman ihtiyacımız olduğu görülüyor. Bu sektörlerde sunulan hizmetlerin kalitesini geliştirmeli ve bu kalitenin sürekliliğini sağlamalıyız. Bu ancak mesleki eğitim ile sağlanabilir. Ekonomimizin ve ülkemizin geleceği için tüm bu alanlar çok önemli. Ülke olarak sanayileşme sürecimiz devam ediyor ancak gelişen teknolojiyle beraber iş yapış akışı da değişiyor. Sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları yetiştirebilmek için hem onların ihtiyaçlarını çok iyi anlamalı hem de teknolojiyi kullanabilen nitelikli elemanları yetiştirebilmeliyiz.
Ülkemizde işsizlik %13,9, genç işsizliği ise %27,1 oranında. Bu rakamlardan gençlerin iş bulma konusunda daha dezavantajlı olduklarını görüyoruz. Bunu acilen tersine çevirmemiz gerekiyor. Okullarda verdiğimiz eğitim reel sektörün ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bu da hem işletmelerimizin çalıştıracak insan bulamamasına hem de gençlerimizin işsiz dolaşmasına yol açıyor.
15-30 yaş aralığındaki %24’lük genç nüfus oranıyla Türkiye önemli bir iş gücü potansiyele sahip. Mesleki eğitim geliştirip işsizliği azaltarak ülkemizin gelişimi için önemli adımları atabiliriz.
* Başkan Ilık; “İnsanımıza, gençlerimize yatırım yapmanın öneminin farkındayız”
Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen ülkemizde mesleki eğitimin iyileştirilmesi için hükümetimiz, meslek örgütlerimiz, yerel kamu kurumlarımız pek çok program yürütüyor. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu programların ilimizde uygulanması noktasında sorumluluk üstleniyoruz.
Diğer her şeyin ötesinde insanımıza, gençlerimize yatırım yapmanın öneminin farkındayız. Çağımız bilgi ve teknoloji çağı. Kodlama, yazılım, internet ve mobil teknolojilerin kullanımı gibi konularda genç, kadın ve çocuklara eğitimler veriyoruz. Bu güne kadar 150 kişiye eğitimlerimiz ulaştırdık.
Bunun yanı sıra Mesleki Yeterlilik eğitimleri ve belgelendirmesi konusunda da çalışıyoruz. Hâlihazırda sektörde çalışan kişilerin eğitimi ve sınava tabi tutularak belge sahibi olarak mesleklerini icra etmelerini sağlıyoruz. Bu güne kadar Otomobil Alım Satım, CNC Tezgah İşçiliği ve Emlak Danışmanlığı konularında 60 kişinin belgelendirilmesi sağlandı. Ancak bu alanlarda en önemli adımımız 81 İl’de 81 Pilot Okul Projemizdir.
* Başkan Ilık; “Mesleki öğrenim gören öğrencilerin staj olanaklarının geliştirilmesini de çok önemli görüyoruz”
TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve MEB arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü ile 81 İl’de 81 Pilot Okul Projesi’ni başlattık. Bu proje ile mesleki eğitim ve reel sektörü birbirine entegre edecek adımı attık. İl il yapılacak çalışmalar ile her ilin ihtiyacına göre müfredatlar geliştirilecek ve ildeki firmaların nitelikli eleman ihtiyacı karşılanacak. Meslek Liseleri’nin müfredatlarının oluşturulmasında ilgili kamu kurumlarımız ve özel sektör temsilcilerimizle birlikte hareket ediyoruz.
Mesleki öğrenim gören öğrencilerin staj olanaklarının geliştirilmesini de çok önemli görüyoruz. Okullarda aldıkları teorik ve pratik eğitimi gerçek işletme ortamında deneyimlemeleri öğrenim süreçlerinin önemli bir parçası. Bunları da arttırmamız gerekiyor. Bu konuya da yeni müfredatta ve üniversite ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda öncelik veriyoruz.”
Konferansa; Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kalkan, Trakya Kalkınma Ajansı PPKB Başkanı Ertuğ Güney, tüm İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Şube Müdürleri, merkeze bağlı tüm Okul ve Kurum Müdürleri, Ar-Ge Birimi Öğretmenleri, merkeze bağlı okul ve kurumların Okul Aile Birliği Başkanları ile Ortaokullar ve Liselerden 8. ve 9. sınıf öğrencileri katıldı.