+9 (0288) 212 43 25
ktso@kirklarelitso.org.tr
  • Hakkımızda
    • Organizasyon Şeması
    • Oda Tarihçesi
    • Meclis
    • Yönetim Kurulu
    • Meslek Komiteleri
    • Kurul ve Komisyonlar
    • Çalışma Arkadaşlarımız
    • Vizyon / Misyon / Politikalarımız
    • KVKK Aydınlatma Metni
  • Oda Hizmetleri
    • Ticaret Sicil İşlemleri
      • Limited Şirketleri
      • Anonim Şirketler
      • Kooperatif Şirketler
    • Oda Sicil İşlemleri
      • Yerli Malı Belgesi
      • Kapasite Raporu
      • Sayısal Takograf
      • K Belgesi
      • Fatura Tasdik
      • Sigorta Levhası
    • Dış Ticaret
      • Ülke Raporları
      • Faaliyet Raporları
      • İhracatçı Firmalar
      • Dış Ticaret Verileri
      • Dış Ticaret İstihbarat Merkezi
    • Diğer Hizmetler
      • Fire ve Zayiat Oranları
      • Vize İşlemleri
      • Tarifeler
  • ONLINE İŞLEMLER
  • Haberler & Bültenler
    • HABERLER
    • Duyurular
    • Aylık Bültenler
  • İletişim
Türkçe
English

Kamu İhalelerinde Vergi ve Sosyal Güvenlik Prim Borcu Hakkında

1 Aralık 2020

Sayın Üyemiz;

Kamu İhale Kurumundan Odamıza iletilen yazıda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 10. Maddesinde, Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu ve/veya vergi borcu olan isteklilerin ihale dışı bırakılacağına ve Kamu İhale Kurumunun, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının uygun görüşünü alarak sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarını, Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görüşünü alarak da vergi borcu kapsamına girecek vergilerin tür ve tutarını belirlemeye yetkili olduğuna hükmedildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, Kamu İhale Genel Tebliğinin 17.3. maddesinde 4734 sayılı Kanunun 10. Maddesinin uygulamasında kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun, 17.4 maddesinde ise kesinleşmiş vergi borcunun belirlenmesinde esas alınacak hususların düzenlendiği belirtilmiştir.

Anılan Tebliğin, 17.3.2. maddesinde, isteklinin ilgili kanunlara göre tecil ve taksitlendirerek ya da özel kanunlara göre yeniden yapılandırarak ödeme planına bağlanan ve anılan kanunlar gereğince tecili ve taksitlendirmeye ya da yapılandırmaya ilişkin taksit ve/veya cari aya ilişkin ödeme yükümlülükleri yerine getirilmiş olan prim, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, kesenek, kurum karşılığı ile bunların fer’ilerinin kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak değerlendirilmeyeceği, ayrıca, vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak ilgili kurum tarafından belli bir vadeye bağlanarak tecil edilmiş prim borçlarının, vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece, kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak kabul edilemeyeceği, aynı tebliğin 17.4.2. maddesinde ise isteklinin vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak vergi dairesi tarafından taksitlendirilmiş veya tecil edilmiş vergi borçlarının vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece kesinleşmiş vergi borcu olarak kabul edilmeyeceği açıklamalarına yer verildiği ifade edilmiştir.

Buna göre, isteklilerin muaccel hale gelmiş (kesinleşmiş) sosyal güvenlik prim borcu ve/veya vergi borcu bulunduğu gerekçesiyle ihale dışı bırakılması durumunun 4734 sayılı Kanunun 10. Maddesinin gereği olup, prim/vergi borcunun ilgili kurumlarca Covid 19 salgını veya başka bir sebeple ertelenmiş veya taksite bağlanmış olması halinde, söz konusu borçların vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece, ihalelere katılım açısından kesinleşmiş prim/ vergi borcu olarak kabul edilmeyeceği belirtilmektedir.

Bilginize sunarız.

 

Görüntüleme 85
Önceki yazı
Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki 7255 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapıldı
Sonraki yazı
Koronavirüs (Covid­19) Salgını ile ilgili Yeni Tedbirler ve Genelgeler Açıklandı

Son Yazılar

  • “Çiftçilerimiz ülkemizin ve bölgemizin tarım ve hayvancılığının kalkınmasında büyük bir öneme sahiptir” 14 Mayıs 2025
  • Kırklareli OSB Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanımız Soner Ilık’a “Hayırlı Olsun” Ziyaretinde Bulundu 13 Mayıs 2025
  • Kırklareli TSO Başkanları Soner Ilık ile İsmail Hakkı Özsan, SGK Kırklareli İl Müdürü Şenol Genel’i Ağırladı 13 Mayıs 2025
  • “Sosyal Güvenlik Tüm Vatandaşlarımızı Kapsayan Sosyal Koruma Kalkanımızın Üç Sac Ayağından Biridir” 13 Mayıs 2025
  • Kırklareli OSB Personel (Muhasebeci) Alım İlanı 12 Mayıs 2025

Kategoriler

  • Bilgiler (2)
  • Duyurular (285)
  • Gelişen Kent Kırklareli (11)
  • Genel (3)
  • İhracat (5)
  • silider (1.811)
  • Turizm (1)
  • Turizm Kenti Kırklareli (3)
  • Uncategorized (23)
  • Üretim Kenti Kırklareli (3)
  • Yaşayan Kent Kırklareli (2)
  • yenislider (6)
Cumhuriyet Mahallesi, 32. Sokak, Karabulut Yapı Sitesi, No:2A / A Blok, Zemin Kat No:38 Merkez/KIRKLARELİ
(0288) 212 43 25
ktso@kirklarelitso.org.tr
Facebook
Instagram
X

Son Gelişmeler

“Çiftçilerimiz ülkemizin ve bölgemizin tarım ve hayvancılığının kalkınmasında büyük bir öneme sahiptir”
Yesterday, 08:24
Kırklareli OSB Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanımız Soner Ilık’a “Hayırlı Olsun” Ziyaretinde Bulundu
13 May, 16:51
Kırklareli TSO Başkanları Soner Ilık ile İsmail Hakkı Özsan, SGK Kırklareli İl Müdürü Şenol Genel’i Ağırladı
13 May, 16:17

HAKKIMIZDA

  • Organizasyon Şeması
  • Oda Tarihçesi
  • Meclis
  • Yönetim Kurulu
  • Meslek Komiteleri
  • Kurul ve Komisyonlar
  • Çalışma Arkadaşlarımız
  • Vizyon / Misyon / Politikalarımız

© 2024 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası | Her Hakkı Saklıdır. | Uygulama & Tasarım RenkAs Bilişim