“Afetlere Hazırlık Yılı” kapsamında Kırklareli İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Üyeleri ile oda personeline Eğitim Semineri düzenlendi.
21 Ekim 2019 Pazartesi günü saat 16.30’da düzenlenen seminere; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, Başkan Yardımcıları Serkan Keser, Fırat Altıntel, Yönetim Kurulu Üyeleri; Nihat Bıyıklı, Hüsnü Güngör Akarca, Ertan Özbek, Ahmet Eroğlu ve oda personeli katıldı.
Afet ve Acil Durumlar sonrasında halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlara odaklanan tema ile ilgili detaylar hakkında açıklamalarda bulunan Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhsin Özer, öncelikle detayların www.afad.gov.tr ve www.hazirol.gov.tr adreslerinden ulaşılabileceğini belirterek, ayrıca afetlerle ilgili en güncel bilgiler için AFAD sosyal medya hesaplarının takip edilebileceğini bildirdi.
AFAD İl Müdürlüğü, Bölgemizdeki Afet Tehlikeleri, Afet ve Acil Durum Çantası Hazırlama, Toplanma Alanları, Eğitimler, Deprem Simülasyon TIR’ı ve AFAD Tatbikatları hakkında bilgiler veren AFAD Kırklareli İl Müdürü Muhsin Özer şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımız bölgemizde afet riskinin az olması dolayısıyla, “Bize bir şey olmaz” düşüncesiyle hareket etmemeli. Afet bilinci her bireyde mutlaka gelişmesi gerekmektedir. Afet durumlarında iletişim çok önem kazanmaktadır. Bu sebeple 3 GSM Operatörü ortak çalışma yürütüyor. Biz AFAD olarak Afet Bilinci’nin toplumun her bireyine yerleştirilmesi için çalışıyoruz. 5.8 ölçeğindeki depremlerde sıkıntılar yaşanırken, bunun üzerinde olabilecek bir depremde nelerin yaşanabileceğini düşünmemiz ve ona göre çalışmalar yapmamız gerekiyor.
“Afetlere Hazırlık Yılı” kapsamında Ekim Ayı Teması “Toplanma Alanları” olarak belirlendi. Birçoğumuzun bu toplanma alanlarından bilgisi yok. Kırklareli merkez ilçede 22, Kırklareli il genelinde 89 tane Toplanma Alanı bulunuyor. Yeşil Tabela bulunan noktalar “Toplanma Alanları”dır.
* “AFAD’ın Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları’nı E-Devlet’e taşımasıyla birlikte, vatandaşlar bu bilgiye anında ulaşabiliyor”
Tüm illerde belediyeler, toplanma alanlarının tespitini ve kontrolünü yedi kriter doğrultusunda yapıyor. Bu alanlar, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki 81 İl’in İl Afet Müdahale Planında belirtiliyor. Daha önce kendine yakın toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşlar, kurumlara başvuruyordu. AFAD’ın Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları’nı E-Devlet’e taşımasıyla birlikte, vatandaşlar bu bilgiye anında ulaşabiliyor.
Bu alanlar, vatandaşların hızla bir araya gelmesi ve bir süre beklemesi için seçiliyor. Buna göre İstanbul’da 2.864, Türkiye genelinde yaklaşık 15.984 toplanma alanı bulunuyor. Toplanma alanı ile karıştırılabilen kavramlardan olan barınma alanı, afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadırkent-konteynerkent kurulacak alanları tanımlıyor. Karıştırılan bir diğer kavram olan tahliye alanı ise vatandaşların güvenli bir şekilde afet bölgesinden tahliye edileceği, ulaşım yollarına yakın ve toplanma alanlarına nazaran daha geniş alanları belirtiyor. Barınma alanı ve tahliye alanı, toplanma alanından farklı ihtiyaçları karşıladığı için toplanma alanından farklı ölçütlere göre belirleniyor” diye konuştu.
* “Toplanma Alanları belirli kriterlere göre belirleniyor”
Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Her bir kriterin önemi ağırlıklı olarak hesap ediliyor ve kriterleri karşılama durumuna göre o yerin toplanma alanı olup olamayacağı tespit ediliyor. Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı tespit kriterlerim, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğuna engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.”
* “Kırklareli merkez ilçede 22 Toplanma Alanı bulunuyor”
Kırklareli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhsin Özer, herkesin kendisine en yakın toplanmaya yerini e-devletten öğrenebileceğini anımsatarak Kırklareli Merkez ilçede Toplanma Alanları’nı şöyle açıkladı;
1- Çamlık Toplanma Alanı, 2- Tevfik Fikret Ortaokulu, 3- TOBB Lisesi, 4- Atatürk Anadolu Lisesi, 5 -Kırklareli Fen Lisesi, 6- Şevket Dingiloğlu Parkı, 7- Kırklareli AFAD, 8- Festival Alanı, 9- Kırklareli Anadolu Lisesi, 10- İmam Hatip Lisesi, 11- Rektörlük, 12- Stadyum, 13- Ahmet Yener İlkokulu, 14- Özgürlük ve Demokrasi Meydanı, 15- Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, 16- Bilal Yeşen İmam-Hatip Ortaokulu, 17- Karahıdır İlköğretim Okulu, 18- Kırkşehitler Ortaokulu, 19- Mustafa Dalcalı İlköğretim Okulu, 20- İstiklal İlköğretim Okulu, 21- Atatürk İlköğretim Okulu, 22- Devlet Su İşleri (D.S.İ.) Müdürlüğü.