Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi’nin Elektronik Ortamda Düzenlenecek

Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek ikinci bir talimata kadar her iki usulde (hem manuel hem de Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden elektronik olarak) düzenlenebileceği bildirilmişti. Ayrıca, söz konusu belgelerin üzerinde elektronik ortamda düzenlenen diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamanın aksine, karekod veya doğrulama koduna yer verilmemesi ile belgelerin elektronik ortamda onaylanmasının ardından Oda personelince ıslak olarak imzalanması gerektiği ifade edilmişti.
Ticaret Bakanlığı’nın Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin her iki usulde de onaylanması ve ıslak imzalanması yönündeki talimatının akabinde, Birliğimizce söz konusu belgelerin tamamen MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesine yönelik Bakanlıkları nezdinde muhtelif tarihlerde birçok kez girişimde bulunulmuştur. Buna ilaveten, Birliğimizin temsil edildiği kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren başta Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi olmak üzere ilgili tüm platformlarda konu gündeme getirilmiştir.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ortaya çıkmasını takiben, anılan belgelerin üzerine karekod ve doğrulama linki koymak kaydı ile sadece MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesi hususunda söz konusu Bakanlığa ivedilikle yeniden başvurulmuştur.
Bu defa, Birliğimizce yapılan girişimler neticesinde Ticaret Bakanlığı Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ortaya çıkan durumun göz önüne alındığı vurgulanmış olup, Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgelerinin sadece MEDOS sistemi üzerinden düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçileceğini belirtmiştir.
MEDOS sistemi üzerinden onaylanan söz konusu belgelerin Oda personelince ıslak olarak imzalanmasına söz konusu tarih itibariyle gerek olmamaktadır. Ayrıca söz konusu Bakanlıkça ilgili ülkelere gerekli bildirimlerin yapılacaktır.
MEDOS sistemi üzerinde gerekli çalışma Birliğimizce yapılmakta olup, diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamalarda olduğu gibi 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren MEDOS üzerinden düzenlenen ve onaylanan Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)’nin üzerine karekod ve doğrulama koduna yer verilecektir.
8 Nisan 2020 tarihinden itibaren Menşe Şahadetnamesini onaylamakla yetkili 252 Odamız ve bu Odalarımız arasında yer almakla birlikte Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgesini onaylamakla ayrıca yetkilendirilen Odalarımızın elektronik ortamda onay işlemi tamamlanan ilgili belgelere ayrıca ıslak imza atma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Üyelerimize önemle duyurulur.
Son Yazılar
- “Farklı Meslek Gruplarıyla Kurduğumuz Güçlü İletişim, İlimizin Ekonomik ve Sosyal Gelişimine Değer Katıyor” 13 Ekim 2026
- “İş İnsanlarımızla Kurduğumuz Güçlü İletişim ve Dayanışma, Kentimizin Kalkınma Yolculuğuna Güç Katıyor” 13 Ekim 2026
- “Edirne Ticaret Borsası Seçimlerinin Edirne’mize ve İş Dünyamıza Hayırlı Olmasını Diliyorum” 12 Ekim 2026
- Yönetim Kurulu Başkanımız Soner Ilık’a, Hasan Hüseyin Kayan’dan Tebrik ve Teşekkür Ziyareti 12 Ekim 2026
- “Trakya’nın Ekonomik Gücünü Birlik, Beraberlik ve Ortak Akılla Daha İleriye Taşıyacağız” 12 Ekim 2026
Kategoriler
- Bilgiler (2)
- Duyurular (377)
- Gelişen Kent Kırklareli (11)
- Genel (11)
- İhracat (5)
- silider (2.794)
- Turizm (1)
- Turizm Kenti Kırklareli (3)
- Uncategorized (23)
- Üretim Kenti Kırklareli (3)
- Yaşayan Kent Kırklareli (2)
- yenislider (6)


