* Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; “Kırklareli Belediyesi’nin başlattığı “Sıfır İşgal” uygulaması konusunda üyelerimizden şikayetler alıyoruz. Zaten zor günler geçiren esnafımız “İşgaliye Bedeli” adı altında yeni mali yükler getirileceği konusunda endişeler taşıyor” dedi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Belediyesi tarafından 11 Kasım 2019 tarihinde başlatılan “Sıfır İşgal” uygulamasının zor günler geçirmekte olan esnafın işlerinin daha da kötüye gitmesine sebep olabileceğini ifade etti.
* “Tartışılmadan, “Ben yaptım oldu” anlayışıyla başlatılan bu uygulama esnafımızı zor durumda bırakıyor”
“Sıfır İşgal” uygulamasından kaynaklanan sonuçları kaygı ile izlediklerini belirten Başkan Ilık; “Belediyenin karar alma organları tarafından bile tartışılmadan ve “Ben yaptım oldu” anlayışıyla başlatılan bu uygulama esnafımızı zor durumda bırakıyor. Uygulamanın zaten zor günler geçiren esnafımız “İşgaliye Bedeli” adı altında yeni mali yükler getireceği konusunda endişeler taşıyor.
Kararın esnafa tebliği edilmesinden bu yana üyelerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Bu gibi kararların ilgili tüm tarafların görüşlerinin alınarak, kimseyi mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Ekonomik olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde kayıtlı çalışan ve her türlü yasal yükümlülüğünü yerine getiren işletmelerin korunması gerektiğine inanıyoruz.
* “Pek çok maliyetle boğuşan esnafımız, ekstra bir maliyet yükünü kaldıramaz”
Belediye idarecileri bulundukları her ortamda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu vurguluyor. Kendi yatırımlarını bu sebeple tamamlayamadıklarını söylerken kayıtlı çalışan esnafın aynı zor ekonomik şartlarla mücadele etmekte olduğunu unutuyorlar. Eğer esnafın üzerindeki yük belediye tarafından arttırılırsa, idarecilerimiz açılış yerine kapanış törenlerine iştirak etmek durumunda kalacaklar. Kayıtlı çalışan, vergiler, kira, personel ücretleri gibi pek çok maliyetle boğuşan esnafımız, ekstra bir maliyet yükünü kaldıramaz.
* “Uygulamayla ilgili olarak tüm tarafların görüşü alınmalıydı”
Esnafımızı temsil eden diğer Oda, Birlik ve Meslek Örgütü Başkanları konuyla ilgili henüz açıklama yapmamış olsalar da onlarında aynı kaygıları taşıdıklarını düşünüyorum. Gönül isterdi ki; bu uygulama başlatılmadan önce, bu konuyla ilgili tüm tarafların görüşleri alınsın. Böyle yapılsaydı hem vatandaşı hem de esnafı gözetecek bir uygulama bulunabilirdi” dedi.
* “Kırklareli Belediyesi, il ve ülke ekonomimize katkı sağlayan esnafımıza hassasiyet göstermesi gerekiyor”
Başkan Ilık, Kırklareli Belediyesi’nin seyyar satıcılara gösterdiği hassasiyeti, il ve ülke ekonomisine katkı sağlayan esnafa da göstermesi gerektiğini belirterek; “Geçtiğimiz Mayıs ayında Oda olarak şehir merkezinde kaldırımları mesken tutmuş ve adeta birer sabit dükkana dönüşmüş seyyar satıcılar konusunda Kırklareli Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştuk. Haksız rekabet ortamını yaratan bu işgaller hem vatandaşlarımız hem de kent esnafımız tarafından yoğun bir şekilde şikayete sebep oluyordu.
Bu başvurumuza Belediyeden verilen cevapta; “Şahısların (seyyar satıcıların) ekonomik durumları hakkında daha önceki zamanlarda gerekli tahkikatlar yapılmış ve ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen şahısların tezgah açmasına Başkanlığımız tarafından izin verilmiştir” ibarelerine yer verilmişti. Kırklareli Belediyesi idarecileri, seyyar satıcılara gösterdikleri hassasiyeti il ve ülke ekonomimize katkı sağlayan esnafımıza da göstermeleri gerekiyor” dedi.