* Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; “Kırklareli’de acil ihtiyacı hissedilen “Lisanslı Depoculuk” sorunun çözüme kavuşturulması için her birimin ve her yetkililerin üzerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir” dedi.Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; Oda bünyesinde Tarım, Hayvancılık ve Zahire işkolunda hizmet veren üyelerinin oluşturduğu 4. Meslek Komitesi Başkanı Emre Tuna, Başkan Yardımcısı İbrahim Baykal ile Üyeler; Murat Acar, Hakkı Özsan ve İmran Nacar ile yaptıkları toplantıda Kırklareli Çiftçisinin en büyük sorununun “Lisanslı Depoculuk” olduğunu ilettiklerini ve bu sorunun çözülmesi içinde gereken her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade etti.
* “Kırklareli’deki “Lisanslı Depoculuk” sorunu biran evvel çözülmeli”
Çiftçilerin elde ettikleri ürünlerin miktarını ve kalitesini kaybetmeden depolayabilecekleri bir “Lisanslı Depoculuk”a acilen ihtiyaçları olduğunu belirten Başkan Soner Ilık bu sorunun çözümü için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek şunları kaydetti:
“Kırklareli’de acil ihtiyacı hissedilen “Lisanslı Depoculuk” sorunun çözüme kavuşturulması için her birimin ve her yetkililerin üzerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir. Vahşi Depolama’ya göre sürekli olara yapılan havalandırma ve bakımlar ile “Lisanslı Depoculuk”ta ürün kaybı daha az orandadır.
Bu sorunun çözülmesi ile çiftçilerimiz mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkânı elde edebileceklerdir. Fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini satmak yerine lisanslı depolara koyarak karşılığında aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek uygun faizli kredi kullanabileceklerdir. Ayrıca üreticiler ürünlerini borsalar aracılığıyla pazarlayabilecek ve böylelikle ürünlerini daha kolay ve yüksek fiyata elden çıkarma imkânı bulabileceklerdir.
* “Bu sistem ile Kaliteli Üretim Teşvik edilecektir”
Tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmeler ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa maliyetinden kurtulacak, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir şekilde yılın her dönemi elde edebileceklerdir. Ayrıca bu işletmeler ürün senedi vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunabilecek, risklerini azaltabilecek ve ihtiyaçları halinde kredi kullanabileceklerdir. Yatırımcılar, depolara konulan ürünlerin karşılığında düzenlenen ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabileceklerdir.
Son olarak bu sistem sayesinde tarım ürünleri ticareti kayıt altına alınabilecek, kaliteli üretim teşvik edilecek, tarımsal üretim miktarı ve kalitesi hakkında kesin veriler elde edilebilecektir. Tarım ve tarıma dayalı ticaret politikaları bu veriler ışığında daha sağlıklı yapılabilecektir.”