* Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; “İstihdam Seferberliği kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)” hayata geçirildi. MEGİP Projesi ile işverenlerin istediği nitelikli elemanların yetiştirilmesi için mesleki eğitim kursları düzenleniyor” dedi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, Kırklareli Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Alayayla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kırklareli İl Müdür Vekili Aytaç Babalıoğullu, Şube Müdürü Zafer Er, KTSO Genel Sekreteri Fatma Merve Gelep ile KTB Genel Sekreteri Umut Karaseyfioğlu, İstihdam seferberliği kapsamında; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü’nün (MEGİP) Kırklareli’deki uygulama çalışmaları ile ilgili olarak düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
22 Şubat 2019 Cuma günü saat 11.00’de düzenlenen toplantıda “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP)” ile Kırklareli’de Nitelikli Eleman Sorunu’nun sona ereceğini ifade eden Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık şunları kaydetti:
“İstihdam seferberliği kapsamında 14 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen “İstihdam Şurası ve Milli İstihdam Seferberliği Ödül Töreni”nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) imzalanmıştı. Meclis ve meslek komitelerimize yaptığımız dönemlik anketlerde öne çıkan sorunların başında nitelikli eleman konusu mutlaka yer almaktadır. Bu soruna merhem olabilmek adına İŞKUR ve TOBB arasında iş gücü piyasasının talep ettiği niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi hedefiyle bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında; kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar başlatacağız. Protokolün geçerli olduğu süre boyunca Oda-Borsalar ile İŞKUR İl Müdürlükleri aracılığıyla düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikteki iş gücü, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programları ile yetiştirilecek.”
* “Kursiyerlere Cep Harçlığı verilecek”
Kursiyerlerin eğitim ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağını kaydeden Başkan Ilık; “Eğitimler, 160 fiili iş gününü geçmeyecek şekilde planlanacak. Bu eğitimlere katılan kursiyerler cep harçlığı alacaklar. İŞKUR, kursiyerlerin İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası Primleri’ni de karşılayacak. Kurslar işverenler için de çalıştıracağı elemanı tanıma imkanı sağlıyor. İşveren programa dahil olarak, işe almayı planladığı kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleyebilecek. Firmalar eğitime katılan kursiyerler için istihdam teşviklerinden de yararlanabilecekler” dedi.
* “Üyelerimiz Nitelikli İşgücü ihtiyacını İŞKUR veya Odamıza bildirsin”
Hem işveren, hem iş gören hem de ülke ekonomisi kazanacağını belirten Başkan Ilık; “Bu noktada ilk etapta üyelerimizden beklentimiz; hangi meslekte, hangi nitelikte iş gücüne ihtiyaç duyduklarını İŞKUR veya Odamıza bildirmeleri. Böylece piyasada karşılığı olan nitelikte elemanlar yetiştirilebilecek ve yetişen iş gününe de istihdam yaratılabilecek. Hem işveren, hem iş gören hem de ülke ekonomisi kazanacak. Bu protokol kapsamında ilimiz genelinde bünyesinde devam eden kurs bulunan firmaları ziyaret edeceğiz. Yeni talepler için merkez ve ilçelerimiz de çalışmalara devam edilecek” dedi.