* Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık; “En çok ihtiyacımız olan malımızı değerinde yada katma değerli satmaktır. Bunun yeni dönemdeki en trend sistemi e-ticaret ile bu işi yapmaktır. Bu konuda Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte Trakya’da önemli bir işe imza attık. Trakya’daki 26 tane Oda ve Borsa Başkanı’nı bir araya getirerek bir ihracat hamlesi başlattık. Birkaç yıl içerisinde yüz milyonlarca dolar ciroyu çok rahat bir şekilde Trakya’ya getireceğiz” dedi.Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık; Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Rize Milletvekili Hayati Yazıcı başkanlığında, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ile Kırklareli Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Turhan Altıntel’in katılımıyla gerçekleşen “Kırklareli İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”na katılarak ilimizin sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.11 Mart 2019 Pazartesi günü saat 19.30’da Rektörlük Kültür Merkezi’nde yapılan Kırklareli İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”na; Cumhur İttifakı Kırklareli Belediye Başkan Adayı Derya Bulut, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, MHP Kırklareli İl Başkanı Şaban Savaşan, AK Parti Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Can Cafer Toklucu, MHP Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Niyazi Çalışkan, AK Parti ve MHP Teşkilatı Yöneticileri, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, Meclis Başkan Yardımcısı Halit Sucuoğlu, KTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Keser, Kırklareli’deki Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Oda, Birlik, Dernek Başkanları, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının moderatörü AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın açılış konuşması ile başlayan “Kırklareli İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”nda sıra ile konuşmacılar söz alarak ilimiz ile ilgili olarak sorunları dile getirerek çözüm önerilerini aktardılar.* “Yüz milyonlarca dolar ciroyu çok rahat bir şekilde Trakya’ya getireceğiz”
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık’ta toplantıda yaptığı sunumunda Kırklareli halkına müjdeyi vererek; “En çok ihtiyacımız olan malımızı değerinde yada katma değerli satmaktır. Bunun yeni dönemdeki en trend sistemi e-ticaret ile bu işi yapmaktır. Bu konuda Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte Trakya’da önemli bir işe imza attık. Trakya’daki 26 tane Oda ve Borsa Başkanı’nı bir araya getirerek bir ihracat hamlesi başlattık.
e-ithalat ve e-ihracat meselesinin KOBİ’lerin, dijitalleşme meselesine çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Firmalarımızın ayağına giderek bu platformun işleyişini anlatacağız. Odalar ve Borsalar olarak firmalarımızın arkasında olduğumuzu hissettireceğiz. Ben yapamam, satamam diyen firmalarımızı bu platforma kattık. Uluslararası Platformlarda da firmalarımız ürünlerini satabilecek. Devlet desteği olmadan bazı özel şirketlerin dünyaya açılması çok zordur. Devletinde bir şekilde bu projenin içinde olması bizim için heyecan vericidir. Biz bunu başlattık. Birkaç yıl içerisinde yüz milyonlarca dolar ciroyu çok rahat bir şekilde Trakya’ya getireceğiz” dedi.
* “Kültür ve Doğa Turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahibiz”
Başkan Ilık yaptığı açıklamaların devamında şunları kaydetti:
“İlimiz ekonomisinin gelişimi için meslek kuruluşları olarak güçlerimizi birleştirdik ve beraber hareket etmeye devam ediyoruz. Kırklareli’miz üç alanda önemli potansiyele sahip bir kent. Tarım ve Hayvancılık açısından bakıldığında çoğunluğu 1. Sınıf Tarım Arazisi olan topraklarımızda yetişen başta Ayçiçeği, Buğday ve Mısır gibi ürünler ilimize değer katıyor. Yüzde 40’ı Orman ve Yeşil Alanlarla kaplı ilimizde Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık, Et ve Süt Ürünleri’nin üretimi ilimiz ekonomisine can veriyor.
Bu topraklar 8 bin yıllık tarihi ile Traklar, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihi’nin dönüm noktalarına şahitlik etmiş topraklardır. Kültür ve Doğa Turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahibiz. Bunun yanı sıra vazgeçilmez lezzetlerimiz Gastronomi Turizmi açısından da bizi güçlü kılmakta. Peynir, Köfte, Hardaliye bu lezzetlerden sadece 3’üdür. Başka pek çok yerel değerimiz bulunuyor.
* “İlimizin 3. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması Kırklareli Ekonomisi’nin gelişiminde önemli bir fırsat olacaktır”
1997 yılında faaliyete geçen Organize Sanayi Bölgemiz ise çok ciddi bir gelişme potansiyelini barındırıyor. Mevcutta 32 firmaya ev sahipliği yapan sanayi bölgemiz de 40 adet inşaat ve montaj aşaması devam eden firma bulunmakta olup yeni yatırımcılar için kaliteli imkanlar sunmaya devam etmektedir.
Coğrafi konum itibari ile İstanbul ve Avrupa arasında bir geçiş noktası olan ilimiz aynı zamanda uluslararası limanlara ve havaalanlarına da en fazla iki saatlik mesafede. Büyük pazarlara ulaşabilecek stratejik bir konumdadır. Tabii ilimizin ekonomik gelişimini daha iyi destekleyebilmek adına atılması gereken adımlar da var. Hükümetimizden beklentilerimiz var. Yeni yatırımların önünü açabilmek adına öncelikle ilimizin 3. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması Kırklareli Ekonomisi’nin gelişiminde önemli bir fırsat olacaktır.
Girişimcilerimiz için Tarım ve Turizm Alanları’nda sağlanabilecek destekler yine katma değer yaratacaktır. Uluslararası ticaret için önemli bir lojistik merkez olabilecek ilimizde bir İç Gümrükleme Alanı’nın da eksikliğini çekiyoruz. İlimizden karayolu ile 2018 yılında 10 bin 500 adet Tır ile ihracat gerçekleşmiştir. Kapıkule’deki yoğunluğu azaltmak ve ilimize değer katmak anlamında bu adımı önemsiyoruz. Saray-Kızılcıkdere OSB arasında kalan 65 Km.’lik mesafeli Duble Yol İnşaatı’nın bir an önce tamamlanması ve Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında İstanbul’dan Kırklareli’ne ulaşımın kolaylaştırılması ise bir diğer beklentimiz.
* “Hükümetimizin desteklerine ihtiyaç duyuyoruz”
Organize Sanayi Bölgemizin gelişmesiyle birlikte bu gün bile ihtiyacını çok yoğun bir şekilde hissettiğimiz Tır Parkı’nın önemi giderek artacak. Diğer bir önemli konu İse Deniz Sınır Kapımız. İğneada ve Bulgaristan Burgas arasındaki Deniz Sınır Kapısı’nın faaliyete başlaması bölgenin turizm potansiyeli açısından çok büyük önem arz etmekte. Az önce bahsettiğim turizm teşviklerinin ilimizi de kapsaması turizm potansiyelini ekonomik değere dönüştürebilmek adına büyük önem taşımaktadır.
Kırklareli’deki meslek kuruluşlarının temsilcileri olarak, ilimiz gelişimine katkı sağlamak adına bu alanlarda hükümetimizin desteklerine ihtiyaç duyuyoruz.”