Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kırklareli Müdürlüğü tarafından düzenlenen program ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) üyeleri “Yurtdışı Pazar Destek Programı” hakkında bilgilendirildi.
31 Ekim 2019 Perşembe günü saat 14.00’te KTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa; Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Bıyıklı ile oda üyeleri katıldı.
* KTSO’nun “Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM)” üyelere tanıtıldı
Programın açılışında Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret Uzmanı Begüm Arslan tarafından, KTSO bünyesinde kurulan “Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM)” hakkında bilgilendirmede bulunularak, üyelere tanıtıldı.
Dış Ticaret Uzmanı Begüm Arslan yaptığı bilgilendirmesinde şunları kaydetti:
“Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM), Trakya Bölgesi’ndeki üretici firmalarımızın ihracat kapasitelerini geliştirmek hedefiyle Trakya Kalkınma Ajansı ve Odalarımız işbirliğiyle hayata geçirilmiş bir platformdur. Bu platformda hiç ihracat yapmamış fakat yapma potansiyeli ve isteği olan, ihracata yeni başlamış, zaten ihracat yapıyor olup pazarını genişletip kapasitesini arttırmak isteyen ve ihracat faaliyeti kesintiye uğramış firmalarımıza odalar tarafından danışmanlık hizmeti sunuluyor.
* DTİM hangi hizmetleri verir?
– HEDEF PAZAR ARAŞTIRMASI ile ürününü ihraç edebileceğin ülkeleri bul!
– HEDEF MÜŞTERİ ARAŞTIRMASI ile belirlediğin ülkede faaliyet gösteren hedef müşterilerini bul!
– DANIŞMANLIK HİZMETİ ile önce hedef ülkeni, sonra hedef müşterilerini bul!
– REKABETÇİ İTHALAT HİZMETİ ile ucuz, kaliteli, sürdürülebilir ithalat için potansiyel tedarikçilerini öğren!
– İHALE SORGULAMA ile uluslararası kurum ve kuruluşların ürününe yönelik açmış oldukları ihalelerden haberdar ol!
Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM) için; www.trakyadisticaret.org sitesine kayıt olup bize bu site üzerinden başvurmanız gerekmektedir.”
* KOBİ Uzmanı Tuba Yaşar; ““Programın amacı; KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek”
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kırklareli Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Tuba Yaşar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’in uluslararası pazara açılmalarına ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesine katkı sağlanması amacı ile proje bazlı ve ihracata yönelik olarak tasarlanan “Yurtdışı Pazar Destek Programı” ile ilgili olarak şunları kaydetti:
“Programın amacı; KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, KOBİ’lerin yurt dışı pazar paylarını arttırmak, KOBİ’leri, uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek, İhracata başlayan KOBİ sayısını arttırmak, E-ticarete başlayan KOBİ sayısını arttırmaktır. Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin, başvuru tarihi itibariyle son mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olması ve son mali yıl verilerinin onaylı olması gerekir. İşletmeler bu destekten bir defa yararlanabilir.
Proje bazlı bu destek programının süresi; en az 6 (altı) ay en fazla 24 (yirmi dört) ay olarak belirlendi. Toplam destek miktarı 300.000 (üç yüz bin) TL. Destek oranı, personel gideri hariç olmak üzere %70 (yetmiş) geri ödemesiz, %30 (otuz) geri ödemeli olarak uygulanıyor. İşletmeler bu destekten sadece 1 (bir) kez faydalanabiliyorlar.
Personel Gideri 100.000, Yazılım ve Donanım Giderleri 100.000 TL., Tanıtım Giderleri 100.000 TL., Yurt Dışı Fuar ve Seyahat Giderleri 150.000 TL., Test Analiz ve Belgelendirme Giderleri 100.000 TL., Hizmet Alım Giderleri 100.000 TL.’dir.
* Personel Gideri Desteği:
Personel Gideri Desteği yeni istihdam olması şartıyla en az MYO mezunu azami 4 personel için verilebilir. Yabancı uyruklu personel istihdam edilebilir. Personel giderleri için destek oranı dikkate alınmaksızın; asgari geçim indirimi dâhil net asgari ücret tutarı temel girdi olmak üzere Programın Uygulama esaslarında belirlenen hesap yöntemi ve limitlere göre belirlenen tutar kadar geri ödemesiz destek sağlanır.
* Yazılım ve Donanım Gideri Desteği:
Yazılım giderleri kapsamında yazılımın lisans bedeli, proje süresi ile sınırlı olmak üzere zaman sınırlı lisans kullanım bedeli ve bulut tabanlı yazılım lisans kullanım bedeli, yazılıma ait eğitim ve danışmanlık giderleri için destek verilir. Donanım giderleri kapsamında sunucu (server), masaüstü bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve yazılımın kullanılmasında ihtiyaç duyulan diğer donanım giderleri için destek verilir.
* Tanıtım Giderleri Desteği:
Başkanlık tarafından belirlenen e-ticaret sitelerine üyelik giderlerine, Dijital reklam/tanıtım (sosyal medya reklamları, arama motoru optimizasyonu vb.) giderlerine, Yurt dışı basılı reklam (gazete, dergi) giderlerine, Havayolu dergilerinde yayımlanan reklam giderlerine, İşletmeyi ve ürünlerini tanıtıcı yabancı dilde hazırlanmış katalog giderlerine destek verilir. Tanıtım giderlerinin ödenebilmesi için ödeme aşamasında Yurt İçi Marka Tescil Belgesi şartı aranır.
* Yurt Dışı Fuar ve Seyahat Giderleri Desteği:
Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan fuarlar listesinde yer alan yurt dışı fuarlara katılım giderleri ile işletme temsilcilerinin proje kapsamında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik gerçekleştirecekleri yurt dışı iş seyahati, yurt dışı kongre/konferans/sempozyum katılımına ilişkin katılım/giriş ücreti, en fazla 2 işletme temsilcisinin konaklama ve ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım giderlerine destek verilir.
* Hizmet Alım Giderleri Desteği:
Hizmet alımı giderleri desteği kapsamında eğitim, danışmanlık, tasarım, yurt dışı marka tescil, nakliye ve diğer hizmet alımı giderlerine destek verilir. Eğitim ve danışmanlık giderleri; işletmelerin proje kapsamında ihracata yönelik alacakları eğitim ve danışmanlık (pazar araştırma danışmanlığı dâhil) giderlerini kapsar.
Destek Programı’na başvuru için; https://edevlet.kosgeb.gov.tr/ sayfasından Yurt Dışı Pazar Destek diye aratarak ya da tüm hizmetlerin listelendiği https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler sayfasından ilgili sayfaya erişilebilirsiniz.”