Kırklareli’de çeşitli ziyaretlerde, açılışlarda ve toplantıda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret ederek, düzenlenen toplantıya katıldı.Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyarete gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u kapıda KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, KTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Oda personeli çiçeklerle karşıladı.16 Mart 2019 Cumartesi günü saat 17.00’de Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, MHP Sakarya Milletvekili Saffet Sancaklı, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık, KTSO Meclis Başkanı İsmail Hakkı Özsan, KTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Cumhur İttifakı Kırklareli Belediye Başkan Adayı Derya Bulut, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, MHP Kırklareli İl Başkanı Şaban Savaşan, AK Parti Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Can Cafer Toklucu, MHP Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Niyazi Çalışkan, AK Parti ve MHP Teşkilatı Yöneticileri, Oda, Birlik, Dernek Başkanları, Kurum Müdürleri katıldı.Kırklareli Ticaret ve Sanayi (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık toplantının açılışında yaptığı konuşmasında; “Sayın Bakanım, Sizi Kırklareli’miz de ağırlamak bizim için büyük bir onur. İlimize göstermiş olduğunuz ilgiden ve desteklerinizden ötürü teşekkür ederiz.İlimiz ekonomisinin gelişimi için meslek kuruluşları olarak güçlerimizi birleştirdik ve beraber hareket etmeye devam ediyoruz. Bu gün size sadece Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak değil aynı zamanda meslek kuruluşlarımızın bir sözcüsü olarak hitap ediyorum.
* Başkan Ilık; “Kırklareli’miz 3 alanda önemli potansiyele sahip bir kent”
Tarım ve Hayvancılık açısından bakıldığında çoğunluğu 1. Sınıf Tarım Arazisi olan topraklarımızda yetişen başta Ayçiçeği, Buğday ve Mısır gibi ürünler ilimize değer katıyor. Yüzde 40’ı Orman ve Yeşil Alanlarla kaplı ilimizde Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık, Et ve Süt Ürünleri’nin üretimi ilimiz ekonomisine can veriyor. Bu topraklar 8 bin yıllık tarihi ile Traklar, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihi’nin dönüm noktalarına şahitlik etmiş topraklardır. Kültür ve Doğa Turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahibiz. Bunun yanı sıra vazgeçilmez lezzetlerimiz Gastronomi Turizmi açısından da bizi güçlü kılmakta. Peynir, Köfte, Hardaliye bu lezzetlerden sadece 3’dür. Başka pek çok yerel değerimiz bulunuyor.* Başkan Ilık; “İlimizin 3. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması Kırklareli ekonomisinin gelişiminde önemli bir fırsat olacaktır”
1997 yılında faaliyete geçen Organize Sanayi Bölgemiz ise çok ciddi bir gelişme potansiyelini barındırıyor. Mevcutta 32 firmaya ev sahipliği yapan Sanayi Bölgemiz de 40 adet İnşaat ve Montaj aşaması devam eden firma bulunmakta olup yeni yatırımcılar için kaliteli imkanlar sunmaya devam etmektedir.
Coğrafi konum itibari ile İstanbul ve Avrupa arasında bir geçiş noktası olan ilimiz aynı zamanda uluslararası limanlara ve havaalanlarına da en fazla 2 saatlik mesafede. Büyük pazarlara ulaşabilecek stratejik bir konumdadır. Tabii ilimizin ekonomik gelişimini daha iyi destekleyebilmek adına atılması gereken adımlar da var. Hükümetimizden beklentilerimiz var. Yeni yatırımların önünü açabilmek adına öncelikle ilimizin 3. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması Kırklareli ekonomisinin gelişiminde önemli bir fırsat olacaktır. Girişimcilerimiz için tarım ve turizm alanlarında sağlanabilecek destekler yine katma değer yaratacaktır.* Başkan Ilık; “İç Gümrükleme Alanı’nın eksikliğini çekiyoruz”
Uluslararası ticaret için önemli bir lojistik merkez olabilecek ilimizde bir İç Gümrükleme Alanı’nın da eksikliğini çekiyoruz. İlimizden karayolu ile 2018 yılında 10 bin 500 adet tır ile ihracat gerçekleşmiştir. Kapıkule’deki yoğunluğu azaltmak ve ilimize değer katmak anlamında bu adımı önemsiyoruz. Saray-Kızılcıkdere OSB arasında kalan 65 Km’lik mesafeli Duble Yol İnşaatı’nın bir an önce tamamlanması ve Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında İstanbul’dan Kırklareli’ne ulaşımın kolaylaştırılması ise bir diğer beklentimiz.
Organize Sanayi Bölgemizin gelişmesiyle birlikte bu gün bile ihtiyacını çok yoğun bir şekilde hissettiğimiz Tır Parkı’nın önemi giderek artacak. Diğer bir önemli konu ise deniz sınır kapımız. İğneada ve Bulgaristan Burgas arasındaki Deniz Sınır Kapısı’nın faaliyete başlaması bölgenin turizm potansiyeli açısından çok büyük önem arz etmekte. Az önce bahsettiğim turizm teşviklerinin ilimizi de kapsaması turizm potansiyelini ekonomik değere dönüştürebilmek adına büyük önem taşımaktadır.
Kırklareli’deki meslek kuruluşlarının temsilcileri olarak, ilimiz gelişimine katkı sağlamak adına bu alanlarda hükümetimizin desteklerine ihtiyaç duyuyoruz. İlimize göstermiş olduğunuz ilgiden ve desteklerinizden ötürü tekrar teşekkür ederim”
* Bakan Kurum; “Güçlü Türkiye’nin yolu Güçlü Şehirlerden geçer”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplantıda yaptığı konuşmasında, ziyaretlerinin maksadının ve hedefinin; 2023 Türkiye’sinde yaşanabilir bir çevre ve kimlikli şehirler kurmak olduğunu, Güçlü Türkiye’nin yolunun Güçlü Şehirlerden geçtiğini belirterek şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak, yerel yönetimlerimize verdiğimiz destekle ve şehirlerimiz için geliştirdiğimiz projelerimizle; daha güçlü şehirler meydana getireceğiz. Bu kapsamda 50’den fazla değişik ilde 120’den fazla ziyaret gerçekleştirdik. Gastronomi turizmiyle, kültürüyle, tarihiyle, ticaretiyle fark yaratan bir şehir. Coğrafi konum itibari ile İstanbul ve Avrupa arasında bir geçiş noktası. Aynı zamanda uluslararası limanlara ve havaalanlarına da en fazla iki saatlik mesafede. Büyük pazarlara ulaşabilecek stratejik bir konumda. Tabii ilimizin ekonomik gelişimini daha iyi destekleyebilmek adına atılması gereken adımlar da var. Biz de bugün daha güçlü bir Kırklareli için neler yapabileceğimizi konuşmak için bugün de buradayız. Kırklareli’deki bu toplantımızın ve ziyaretimizin verimli geçmesini diliyorum. Bundan 20 yıl önce, yine bir Mart ayının 26’sında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan buradaydı. O gün, gözyaşlarıyla, dualarla İstanbul’dan, Türkiye’nin dört bir yanından kardeşlerimizle kendisini buraya, Pınarhisar Cezaevi’ne kadar getirdik. Kırklareli’nde 4 ay sizlerin misafiri oldu.
Kendisi “Kırklarelili kardeşlerimiz bizim hemşerimizdir.” diyor. Cumhurbaşkanımızın tüm Kırklarelili hemşerilerine, kardeşlerine selamlarını sevgilerini iletiyorum.
* Bakan Kurum; “Kırklareli’ne son 16 yılda toplam 11 milyarı aşan yatırım yaptık”
İzninizle Kırklareli için 16 yılda ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı aktarmak isterim. Kırklareli’ne son 16 yılda toplam 11 milyarı aşan yatırım yaptık. Bunun 2 milyarı, çevre ve şehircilik yatırımları oldu. Bu alandaki 175 milyonluk yatırımımız da devam ediyor. Bakanlığımıza bağlı Toplu Konut İdaremizle; Kırklareli’de toplam 2107 konut uygulamalarını başlattık. Bu uygulamaların toplam yatırım bedeli yaklaşık 174 milyon. 2107 konutun yaklaşık 132 milyon değerindeki 799 tanesinin inşaatı da devam ediyor. TOKİ marifetiyle; 2023’e kadar tüm Türkiye’de 250 bin sosyal konut yapmayı hedefliyoruz. 2019 yılı için hazırlamış olduğumuz 50 bin konutluk projemizi açıkladık. Başvuru sayımız bugün itibariyle 200 bine yakın başvuru oldu. Tüm bu yapılarımızı; az katlı, cami merkezli, yatay şehirleşmeye ve medeniyetimizin ruhuna uygun, insanımızın toprakla temas ettiği bir şehircilik anlayışıyla üretiyoruz. 50 bin konutluk projemizin 250 adedi Kırklareli’mizde olacak.
Bunların 83’ünü Pehilvanköy’de, 167’sini Lüleburgaz yapıyoruz. Vatandaşımız 460 liradan başlayan taksitlerle, kiradan bile daha az bedelle ev sahibi olabilecek. Kırklareli’miz için, Kırklarelili vatandaşlarımız için şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
* Bakan Kurum; “16 yılda 177 milyonluk 70 adet yatırımı tamamladık”
Kırklareli’de atıksudan içmesuyuna, altyapıdan üstyapıya çok çeşitli alanlarda proje hayata geçirerek belediyelerimizi ayırt etmeden destekliyoruz. Bu alanda da; Kırklareli’de son 16 yılda; 177 milyonluk 70 adet yatırımı tamamladık. 39 milyonluk projelerimiz devam ediyor. Kırklareli’nde vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını da çözüyoruz. 49 milyon metrekeralik 6 bin 100 2/b taşınmazı 7 bin 200 hak sahibine verdik. Tapularına kavuşturduk. Daha yeşil, daha yaşanabilir bir Kırklareli için 1 milyar 851 milyon metrekarelik alanımızı Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis ettik. Yine daha temiz bir Kırklareli için; 12 milyon avro tutarında yatırım yapılarak Lüleburgaz Atıksu Projesi’ni hayata geçirdik. Bakın Kırklareli’nde 2003 yılında katı atık düzenleme tesisi yoktu. Ne vardı? Vahşi depolama, rastgele depolama. Hizmete açtığımız katı atık düzenli depolama tesisimizle 5 belediyede toplam 310 bin vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Yine 2002 yılında Kırklareli’nde atıksu arıtma tesisi de yoktu. 2018 sonu itibarıyla 13 adet atıksu arıtma tesisimiz var. Bu rakam önemli. Şu anda belediye nüfusunun %95’ine, yani 279 bin vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Son 5 yılda bakanlığımızca onaylanan ÇED raporlarıyla; tekstilden gıda sektörüne, enerjiden inşaat sektörüne kadar çok çeşitli alanlarda 15 milyar 287 milyon TL tutarında yatırımın önünü açtık.
* Bakan Kurum; “Karakaş Mahallesi’nde bulunan toplam 45 bin 502 metrekarelik alanı, Millet Bahçesi olarak şehre kazandırmayı planlıyoruz”
Merkez ilçemizin, Karakaş Mahallesi’nde bulunan toplam 45 bin 502 metrekarelik alanı, Millet Bahçesi olarak şehre kazandırmayı planlıyoruz. Tüm ilçelerimizde de en az bir millet bahçesi yapacağız. Peki, bu hizmetleri yaparken ne dedik? “Her şey Kırklareli için, her şey Türkiye için. Kırklareli büyüsün, Türkiye büyüsün” dedik.
Kırklareli’nin ticaret ve sanayi erbabı olarak güçlerinizi birleştirdiğinizden dolayı sizleri hem tebrik, hem de milletimiz adına teşekkür ediyorum. Kırklareli’miz Tarım ve hayvancılık açısından tam bir marka. Birinci sınıf tarım arazileriyle, standart üstü kaliteli ürünleriyle bereketli topraklarıyla Kırklareli fark yaratıyor. Yine ilimizde; büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığıyla, bu alandaki üretimiyle çok canlı bir ekonomimiz var. Bugün, 2002’ye göre Kırklareli’nin tarımsal zenginliği 2 buçuk kat arttı. Tarımsal hasılası 500 milyon liranın altındaydı, şimdi 1 buçuk milyar lirayı geçti. Kırklareli’nin bitkisel üretimi, tarla üretimi, meyve üretimi, yüzde 50’den fazla arttı. Kırklareli’nde hayvan sayısında yüzde 120’ye varan ve hatta aşan artış sağlandı. 8000 yıllık tarih demek, Traklar demek Roma, Bizans, Osmanlı demek. Büyük bir tarihi ve kültürel birikim. Çok iyi değerlendirilmesi elzem. Başkanımızın da ifade ettiği gibi bu şehir, kültür ve doğa turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahip. Gastronomi Turizmi açısından çok güçlü. Tıpkı Antep’te olduğu gibi burada da süreci doğru yönetip Kırklareli’ni bir gastronomi merkezi yapabiliriz. Tabi en önemli ayaklarından biri de 22 yıllık Organize Sanayi Bölgesi. Burası da çok büyük bir potansiyel. 32 firma az. Yeni inşa edilen alanların da hızlıca tamamlanması gerek. Tamamlandığında hakikaten çok daha verimli hale gelecektir.* Bakan Kurum; “Notlarımızı aldık. Yeni yatırımların önünü sonuna kadar açacağız”
Uluslararası limanlara ve havaalanlarına yakınlığını da hesap ettiğimiz de Kırklareli’nin başka bir Kırklareli olacağını düşünüyorum. Batısı doğusu büyük pazarlarla çevrili. Hakikaten çok büyük bir jeostratejik bölge. Tabi bizden de beklentileriniz var, çünkü potansiyeli en iyi siz teşhis ediyorsunuz. Notlarımızı aldık. Yeni yatırımların önünü sonuna kadar açacağız. Bizden talep edilen Kırklareli’nin 3. Teşvik Bölgesi kapsamına alınması meselesine eğileceğiz. Çünkü biz de bunu bir fırsat olarak görüyoruz. Tarımı, turizmi de destekleyeceğiz. İç Gümrükleme Alanı’nı da notlarımız arasına aldık.
Saray-Kızılcıkdere OSB arasında kalan 65 Km’lik mesafeli duble yol inşaatına dair de desteklerimiz olacak. Tır Parkı’nı, Deniz Sınır Kapısı’nın turizme katkısı gibi konuları değerlendireceğiz. Bu duygularla Kırklareli’deki meslek kuruluşlarının temsilcilerimize bir kez daha sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Rabbim bu birlikteliğinizi daim etsin. Tekrar Kırklareli büyüsün, Türkiye büyüsün diyor, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”