Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ticaret Bakanlığı’na gönderilen yazıda, 884/2014 (EC) Sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği kapsamında, EK-l’de güncellenmiş GTİP numaraları belirtilen ülkemiz menşeli ürünlerin (Kuru İncir, Fındık ve Antep Fıstığı ile bunlardan elde edilen ürünler) Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatında Ticaret Bakanlığı BİLGE Sistemi’nde Sağlık Sertifikası ile birlikte EK-2’de bir örneği yer alan “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu” varlığının da kontrol edilecek şekilde düzenleme yapılmasının talep edildiği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, söz konusu ürünlerin ticari örnek/laboratuvar örneği olarak gönderilenler ile piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak amacıyla gönderilenlerin anılan uygulama kapsamı dışında tutulduğu ifade edilmiştir. Buna ilaveten, kötüye kullanımı önlemek amacıyla söz konusu sevkiyatların brüt ağırlığının 30 kg’ı aşmaması şartının getirildiği belirtilmiştir.
Yazıda devamla, daha önce AB ülkelerine yapılan Kuru İncir, Fındık ve Antep Fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatında Sağlık Sertifikası aranmasına ilişkin BİLGE Sistemi’nde gerekli düzenlemenin yapılmış olduğu, bu defa, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda brüt ağırlığı 30 kg ile sınırlı olmak üzere ticari örnek, laboratuvar örneği, piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatlar hariç olmak üzere Ek-l’de 12’li GTİP’leri belirtilen eşyanın AB üyesi ülkelere ihracatında gümrük idarelerince Sağlık Sertifikası’na ilaveten Ek-2’de bir örneği gönderilen “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu”nun da aranmasını sağlayacak şekilde sistemsel düzenlemenin yapılacağı bildirilmiştir.
* Ürün Listesi’ne (4 Sayfa); http://www.aso.org.tr/wp-content/uploads/2019/08/%C3%9Cr%C3%BCn-Listesi.pdf linkinden ulaşılabilir.
* Sonuç Rapuru’na (1 Sayfa); http://www.aso.org.tr/wp-content/uploads/2019/08/Sonu%C3%A7-Raporu.pdf linkinden ulaşılabilir.