21 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan kararname ile Venezuela’dan; Peynir, ayçiçeği tohumu, pirinç gibi çeşitli tarım ürünlerinin ithalinde gümrük vergisi kaldırıldı. Kararnameye ile Venezuela’dan 500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir çeşitleri ithal edilebilecek.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; “Peynir’de ithal ürünlerden ziyade yerli ürünlerin tüketimine önem vermeliyiz” dedi.
Başkan Ilık açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Peynir üretimi ve çeşitliliğinde kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Türkiye’nin toplam peynir üretimi 2019 verileriyle 671 bin 497 ton. Son 3 yılın ihracat rakamları 50 bin ton civarında. Yıllık ithalatımız ise 6-9 bin ton civarında. Aslında bu tabloya baktığımızda peynir ithalatına ihtiyacımız yok. Bunun yerine yerli tüketimi teşvik etmeliyiz.
Ülkemizde bin bir çeşit ve lezzette peynir üretiliyor. Eşsiz kahvaltı ve yemek kültürüyle birleşen peynir bizler için hem temel gıda maddelerinden biri hem de önemli bir gastronomi değeri. Buna rağmen ülkemizde üretilen peynirlerin hepsini tatmış insan sayısı çok fazla değildir diye düşünüyorum. Bu lezzetli peynirlerin biride geçtiğimiz ay coğrafi işaret sürecini tamamlayıp Tescil almaya hak kazanmış Kırklareli Beyaz Peyniri.
Kırklareli Beyaz Peyniri’nin lezzeti Kırklareli’nin coğrafi yapısı, iklim koşulları ve Yıldız (Istranca) Dağları’nın eteklerinde otlayan hayvanların sütünün kalitesinden geliyor. Doğal Şirden Mayası ve mandıracılık geleneğinden gelen aile işletmeleri bu lezzeti sofralarımızla buluşturuyor. Ben tüm vatandaşlarımızı ithal peynirler yerine Kırklareli Peynirlerini tüketmeye davet ediyorum.
Kırklareli’nde daha çok Beyaz Peynir ve Kaşar Peyniri türevleri ön plana çıkıyor. Ülkemizin farklı yörelerine ve farklı ülkelere baktığımızda ise pek çok peynir çeşidi ile karşılaşıyoruz. Bu vesile ile üreticilerimize de seslenmek istiyorum. Elimizdeki potansiyel ile ilimizde ürettiğimiz peynir çeşitlerini arttırıp bu alanda elde ettiğimiz ekonomik gelirleri çoğaltabiliriz. Bunun için ARGE çalışmalarının arttırılması gerektiğine inanıyorum.
Trakya yöresi ile özdeşleşmiş ayçiçeği ve pirinç gibi tarım ürünleri içinde aynı şeyleri düşünüyorum. Bu ürünler bizim yerel değerlerimiz ve bunları koruyup geliştirmek birinci önceliğimiz olmalı.”